T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

RADYO TELEVİZYON ALAN TANITIMI

RADYO TELEVİZYON ALAN TANITIMI

Radyo Televizyon Alanı okulumuza adını veren bölümdür.

Okulumuz eğitim öğretime Radyo Televizyon Bölümü ile başlamıştır.

Okulumuzda Radyo Televizyon alanında "Teknik Yapım Yayın Dalı"nda eğitim verilmektedir.

Teknik yapım yayın elamanı, radyo-televizyon ve prodüksiyon kuruluşları, ajanslar ile organizasyonlarda kurgu yapan, ses ve ışık cihazlarını kullanan, yönetmenin talimatlarına göre teknik işleri yürüten ara teknik elemandır.

İlk yılda diğer liselerle aynı müfredat uygulanan Radyo Televizyon bölümünde 10. Sınıfta alan ortak dersleri başlar.

Radyo Televizyon Program Yapımcılığı, Temel Kamera, Fotoğrafçılık Teknikleri, Video Kurgu dersleri 10. Sınıf öğrencilerinin alan dersleridir. "Radyo ve Televizyon Programcılığı" için gerekli olan, görsel-işitsel estetik duyumları geliştirilerek, öğrenciler mesleğe hazırlanır.

11. Sınıf ise öğrencilerin programcılıkla ilgili yeteneklerini keşfederek kendilerini geliştirecekleri dalları seçtikleri sınıftır. Bu sınıfta görsel ve estetik bütünlüğün yanı sıra teknik bilgi ve beceriler kazandırılmaya başlanır. Ses, ışık ve kurgu ile ilgili derslerde bu alanlarla ilgili teknik donanımın kullanımı hakkında bilgi verilir. Öğrenciler bu sınıfta radyo ve televizyon programı olarak proje hazırlarlar.

Senaryosundan kurgusuna, ışık dekor düzenlemesinden seslendirmesine kadar programın her aşamasında kendi düşüncelerini,  özgün tasarlarını uygulayarak izlenebilir nitelikte bir program oluştururlar.

Dersin ve konunun özelliğine göre, bireysel olarak hazırlayabildikleri gibi, proje çalışmalarını grup halinde de gerçekleştirebilirler.

Radyo Televizyon Bölümü'nde bulunan radyo stüdyosu ile okul içi kapalı devre radyo yayını gerçekleştirilebilmektedir.

Alanla ilgili teorik bilgileri edinmenin yanı sıra; araştırma, metin yazma, seslendirme, efekt-müzik seçme, kurgu ve benzeri uygulama çalışmalarını bizzat yapan öğrenciler, donanımlı olarak meslek hayatına hazırlanmaktadır...

RTV öğrencileri, alan öğretmenlerinin rehberliğinde yazdıkları senaryolara uygun olarak düzenledikleri platolarda ışık ve ses düzenlemesini yaptıkları stüdyolarda dijital kameraları kullanarak televizyon programları, tanıtımlar, kısa filmler çekmektedir. Öğrenciler bu ürünleriyle ulusal ve uluslararası alanlarda düzenlenen kısa film yarışmalarına da katılmanın mutluluğunu yaşamaktadır...

RTV Alanı teknik bölüm öğrencileri yaz döneminde, meslek bölümü öğrencileri ise 12. Sınıfta haftanın iki günü okulda ders görmekte, haftanın üç günü de seçilen işletmelerde staj yaparak sektörde yerini almaya hazırlanmaktadırlar.

Eğitim içinde üretim anlayışından hareketle, döner sermaye çalışmaları çerçevesinde fotoğraf, video çekimi, kurgu, tanıtım, belgesel, seslendirme ve benzeri prodüksiyon çalışmaları Radyo Televizyon alanında profesyonel bir yaklaşımla gerçekleştirilmektedir.

Öğrenciler bu yolla meslek hayatını yakından tanıma, sektör için üretim yapma imkânını da bulmaktadır.

 

 

02-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-202002-01-2020

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2012 - Güncelleme: 25.08.2023 15:04 - Görüntülenme: 7024
  Beğen | 28  kişi beğendi