T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

RADYO TELEVİZYON ALAN DERSLERİ

RADYO TELEVİZYON ALAN DERSLERİ

TEKNİK YAPIM YAYIN DAL DERSLERİ

10. SINIF DERSLERİ (ALAN ORTAK)

FOTOĞRAFÇILIK TEKNİKLERİ

Fotoğraf makinesinin temel parçaları, fotoğrafta ışık, renk ve kompozisyon, doğru ölçeklendirme ve fotoğraf çekim teknikleri ile ilgili bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, fotoğraf makinesinin ayarlarını yapma, fotoğraf çekim hazırlıklarını yapma ve kompozisyon kurallarına uygun fotoğraf çekme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Öğrencilerin çektiği fotoğraflar belli aralarla bölümde ve okulun diğer alanlarında sergilenmektedir.

RADYO-TV YAPIMCILIĞI

Radyo yayıncılığının temelleri, radyo programı yapım aşamaları, radyo program türleri; televizyon yayıncılığının temelleri,  televizyon yapım mekânları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, radyo-televizyon program yapım ve yayıncılığının temel yapısını analiz etme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Her öğrenci, tasarımını yaparak radyo programı yazmakta, seslendirme çalışmalarından sonra kurgusunu yaparak programını yayına hazır  hale getirmektedir.

TEMEL KAMERA

Kameranın parçaları ve aksesuarları, kameraların çalışma prensipleri, kamera bağlantıları, kamera hareketleri, SD kart ve kayıt ortamları, kamera çekim hazırlıkları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, kamera ayarlarını yapma ve TV yayıncılık kalitesinde görüntü çekimi yapma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Her öğrenci kamerayı bizzat kullanmakta, uygulama çalışmaları yapmakta, çekilen öğrenci ürünü kısa filmler ulusal ve uluslararası yarışmalara yönlendirilmektedir.

VİDEO KURGU

Dijital kurgu sistemleri, dijital kurgu sistem türleri, dijital kurgu ünitesi bileşenleri ve bağlantıları, kurgu ünitesi problemleri ve çözümleri, kurgu program pencereleri, kurguyu görsel ve işitsel malzemeyle zenginleştirme ve haber kurgusu ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciler senaryosunu yazdığı, çekimini yaptığı filmlerini kurgulayarak bir yandan sektörde yerini almaya hazırlanırken bir yandan da yarışmalara katılmanın coşkusunu yaşamaktadır.

 

11. SINIF DERSLERİ (DAL DERSLERİ)

IŞIK TEKNOLOJİSİ

Bu derste öğrenciye, ışık yapım malzemelerini, ışık ölçme aletlerini ve filtreleri kullanarak amaca uygun aydınlatma yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Öğrenciler senaryolarına uygun platolarda uygulama çalışmaları yapmaktadır.

SENARYO

Senaryonun ve senaryo yazarının temel özellikleri, senaryonun dramatik yapısı, karakter oluşturma, zaman ve mekân örgüsü ve değişik türde senaryolar ile ilgili teorik bilgilerin verildiği derstir. Ancak her aşamada uygulama yapılmakta; snopsis yazarak başlanan çalışma süreç içinde çeşitlenmekte, öğrenciler yazdıkları senaryoları çekim senaryolarına dönüştürdükten sonra filmlerini çekmekte, yarışmalara göndermektedirler.

SES KAYDI VE KURGUSU

Radyo ve televizyon stüdyoları ve dış mekânlarda ses kaydı, yalıtım, ses perspektifi, ses kaydı ve kurgusu, dijital ses kurgu ünitesi bileşenleri ve dijital ses kurgu programları ile ilgili bilgilerin verildiği, süreç boyunca uygulama çalışmalarının yapıldığı derstir.

TV PROGRAM TÜRLERİ

Genel Amaç, Gerekli ortam ile donanımlar sağlandığında dış çekimler ve stüdyo çekimi sonrasında gerekli malzemeyi toplayabilecek ve TV yayıncılığı standartlarına uygun program kurgusu aşamasını gerçekleştirebilecek, Seslendirme, müzik, efekt, grafik ve program jeneriği hazırlanması işlemlerini yapabilecek,  Görsel ve işitsel malzemelerin kurguda birleştirilmesi ve uygun ortama kaydedilmesi aşamalarında görev alabilecek nitelikti ara eleman yetiştirmek amaçlanmıştır.

Öğrenciler tasarlayıp yazdıkları değişik türdeki tv programlarını gerçekleştirme; çekim yapıp, kurgulayarak program hazırlamaktadırlar.

KURGU TEKNİKLERİ VE ESTETİĞİ

Kurgunun amaçları, türleri, efektleri, film kurgulama kural ve ilkeleri, görüntü estetiği, temel görüntü geçiş türleri, efektli geçiş türleri ve haber kurgusu ile ilgili bilgilerin verildiği; yanı sıra uygulama çalışmalarının yapıldığı, filmlerin yarışmalara yönlendirildiği bir derstir.

 

12. SINIF DERSLERİ

Radyo-Televizyon alanında yer alan dallara özel ve mesleği destekleyici yeterlikleri kazandıracak dal dersleri, ağırlıkla bu sınıflarda yer alan, iş başında veya işletmelerde uygulanması öngörülen derslerdir.

TELEVİZYON HABERCİLİĞİ

Haberin nitelikleri, basın kuruluşlarında gündem takibi ve organizasyonu, haber izleme ve toplama yöntemleri, nitelikli haber, haber kaynakları, haber dilinin özellikleri, haber yazma teknikleri, özel haber araştırma ve yazma yöntemleri, Radyo-TV haber formatını çözümleme, görsel malzemeler ve basın bültenlerinde haber, anons çekimi, röportaj ve canlı yayında sunma ile ilgili bilgilerin verildiği derstir. Bu derste de öğrenciler TV Haberciliği alanında uygulama çalışmaları yapmaktadır.

ESTETİK AYDINLATMA

Temel aydınlatma yöntemleri, ışık yapma teknikleri, dramatik aydınlatma yöntemleri ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, yapım elemanları ile uyumlu çalışarak temel aydınlatma yöntemleriyle dramatik aydınlatma yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır. Teorik dersler uygulama çalışmalarıyla desteklenmektedir. Öğrenciler senaryo ve dekor-platolarına uygun olarak estetik aydınlatmayı gerçekleştirerek tv programı, kısa filmler üretmektedirler.

SİNEMA TARİHİ

Bu derste öğrenciye, doğuşundan günümüze dünyada ve Türkiye'de sinemanın gelişimi, önemli yönetmenler, filmler ve sinema akımları ile ilgili yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Türk ve dünya sinemasının seçilen örnekleri öğretmen rehberliğinde izlenerek değerlendirilmekte; sentez ve analiz çalışılmaları yapılmakta, öğrenciler nitelikli film üretmeye yönlendirilmektedir.

ÇEKİM ESTETİĞİ

Bu ders ile, öğrencilerin görüntü dilini kullanarak istenen etkiyi oluşturabilecek ve estetik açıdan başarılı görüntüler çekme becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Bu ders: görüntü düzenlemesini ve işlevlerini analiz edebilecek, kişileri ve cisimleri kamera karşısında konumlandıran; kamera açılarıyla istenen etkiyi oluşturan; çerçeveleme kurallarına uygun çekim yapan; çeşitli yöntemleri kullanarak psikolojik açıdan görsel etkiyi arttırma becerilerini kazandırmayı amaçlayan bir derstir.

Bu derste öğrenciler yoğun olarak, stüdyolarda ve diğer uygun mekanlarda uygulama çalışması yapmaktadırlar.

MEDYA TARİHİ

Basının doğuş ve gelişim süreci, toplumsal gelişme üzerindeki etkisi; Modern basın dönemindeki gelişmeler, gündelik gazetelerin kurulması,  edebi gazeteciliğin başlaması,  değişik alanlarda uzmanlık alanlarına yönelik gazetelerin yayın hayatına girmesi, gazeteciliğin dünya  genelinde yaygınlaşması etkileşimli olarak işlenmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2012 - Güncelleme: 25.08.2023 14:48 - Görüntülenme: 8255
Kaynak: MEGEP Ders Bilgi Formu
  Beğen | 8  kişi beğendi