T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Rehberlik Hizmetleri

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK NEDİR?

Rehberlik öğrenci kişilik hizmetleri bünyesinde düşünülen ve bireyin, yaşamının çeşitli aşamalarında, gelişimine ve uyumuna etki eden faktörlerin bilinmesi ve onun yerinde kararlar veren dengeli bir kişi olması amacını güden hizmetler bütünüdür. Rehberlik kavram ve bir hizmet olarak bireyin gelişimine, bugünkü ve gelecekteki toplumun uyumuna yönelmiştir.

PDR kuskusuz bir psikolojik yardim hizmetidir. Psikolojik Danışma ile Rehberliği birbirinden ayrılmakla beraber, rehberlik psikolojik danışmayı da içerir. Rehberliği; bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce, bireye verilen psikolojik yardım olarak tanımlayabiliriz.

Yönetmeliklerde Rehber Öğretmen ; Asil görevi öğrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri olan öğretmen olarak tarif edilmiştir.

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİĞİN ÖNEMİ NEDİR?

P.D.R'nin öneminin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için amacının kavranması gereklidir. Yani P.D.R'nin önemi amacında gizlidir. Psikolojik danışmanın en önemli amacı, bireyin kendini gerçekleştirilmesine yardIm etmektir.Kendini gerçekleştirmekte olan bireyin taşıdığı özellikler aslında, psikolojik sağlığı yerinde olan çağdaş insanda bulunması gerekli özelliklerdir. Kendini gerçekleştiren bir insanin özelliklerini bazılarını su şekilde sıralayabiliriz; Kendini gerçekleştirmekte olan insan, kim olduğunu gerçekçi bir gözle algıladığı gibi kim olabileceği hakkında daha tutarlı bir görüşe sahiptir. İnsan değerlerine saygı duyar, onları benimser ve geliştirir. Zamanı iyi kullanır, değişmeye ve yeni yaşantılara açıktır.

P.D.R, ayrıca bireylerin kendini anlamasını, problemini çözebilmesini, kendine en uygun seçimleri yaparak gerçekçi kararlar alabilmesini, kendi kapasitelerini en uygun bir düzeyde geliştirilmesini, çevresine dengeli ve sağlıklı bir yapabilmesini amaçlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 06.09.2022 15:40 - Görüntülenme: 2082
  Beğen | 2  kişi beğendi